Home

Relaties

 

Flirten

Flirten is vooral een dans van het lichaam.

 

Verliefdheid

Verliefd word je op mensen die hetzelfde zijn als jij, maar toch een beetje anders.

 

Huwelijk

Je bent in je huwelijk het meest tevreden als je goed met elkaar kunt praten.

 

Scheiding

Scheiden doet lijden.

 

Geluk en het hebben van kinderen

 

Overspel

 

 

Flirten

 

Afstand

Mensen houden normaal minstens een halve meter afstand van elkaar. Daarbinnen ligt de zogenaamde ‘intieme ruimte’.

Als mensen die je niet heel goed kent je daarin toelaten, dan heeft je flirt succes. (kennislink)

 

Houding

Mannen zetten hun voeten stevig op de grond en trekken hun schouders naar achteren. Of leunen met een hand boven schouderhoogte tegen een muur. Dat alles om groter, sterker te lijken. Vrouwen buigen hun hoofd een beetje en kijken afwisselend naar de man en naar beneden. (start2flirt. Nl.)

 

Gedrag

 

Als je van een afstand, een onbekende meer dan  1 seconde aankijkt, wordt dat gezien als teken van interesse. (sirc)

 

Vrouwen die aan het flirten zijn hebben de neiging om met hun vingers hun gezicht of heupen aan te raken. Ook kunnen ze subtiel de aandacht vestigen op hun  borsten en benen. Mannen zijn eerder geneigd de ánder aan te raken, op niet-seksuele plekken  (kennislink)

 

Frutselen aan kleding of haar wordt door mannen vaak (onbewust) als uitdagend ervaren. Als twee pratende mensen in elkaar geïnteresseerd zijn, dan wijzen hun voeten naar elkaar toe.  (start2flirt)

Mensen die in elkaar geïnteresseerd zijn, imiteren vaak elkaars lichaamshouding en bewegingen. (kennislink)

 

Mannen kijken vrouwen die ze aantrekkelijk vinden gemiddeld 8.2 seconden aan. Vinden ze een vrouw niet aantrekkelijk, dan kijken ze niet langer dan 4 seconden. (nu.nl)

 

Gesproken woord

Commentaar op iets uit de omgeving, vragend gezegd, is de beste openingszin: lekker weertje, niet? Fijne muziek draaien ze hier, vindt je niet? (sirc)

Verder is wát je zegt is niet zo belangrijk. Lichaamstaal draagt voor ca. 50% bij aan de communicatie en de intonatie van je stem voor 40%. (start2flirt)

 

Overig

Drie op vier werknemers hebben wel eens geflirt met collega's (start2flirt)

Mannen zien gewone vriendelijkheid al gauw aan voor een flirt. (sirc)

80% van de vrouwen denken dat ze te dik zijn en willen graag twee maten smaller zijn dan wat mannen attractief vinden. (sirc) 

 

Verliefdheid

 

Verliefd wordt je op mensen die hetzelfde zijn als jij, maar toch een beetje anders.

 

Biologische factoren

 

Meestal begint een relatie met een gevoel van verliefdheid.

Dat gevoel heeft zijn lichamelijke equivalenten:

Hartkloppingen, vlinders in de buik, verhoogde activiteit:

 

Fysiologische verschijnselen

 

O.a. doordat de hypothalamus de bijnier stimuleert om hormonen af te geven, en het autonome zenuwstelsel activeert. Eén van die stoffen, fenylethylamine, is een zogenaamde 'oppepper' waar je een actief gevoel van krijgt. Fenylethylamine zit ook in chocolade, rode wijn en kaas. (mens-en-gezondheid).

Helen Fisher ontdekte dat die hersengedeelten actief zijn die geassocieerd zijn met de motivatie om een bepaalde prijs te winnen: de 'caudate nucleus' en het ‘ventraal-tegmentaal gebied’. Een deel van de hersenen maakt en verspreidt dopamine, een neurotransmitter die samenhangt met slapeloosheid, hongerverlies, intense energie en sterk gefocuste aandacht, de basiskenmerken van romantische liefde. De dopamine zorgt ook voor het gevoel van verslaving aan het object van verliefdheid of aan verliefdheid op zich.

Dat verliefdheid een kwestie van feromonen is, wordt bestreden door Holstege. In zijn visie is verliefdheid vooral een verlaging van het angstniveau. Bij verliefdheid neemt namelijk de activiteit in de amygdala, de amandelkern, af en dat is grof gezegd het hersengedeelte waar angst zich afspeelt.

 

Vrouwen hebben tijdens hun vruchtbare dagen een seksuele voorkeur voor mannelijke mannen, terwijl ze buiten hun vruchtbare dagen liever een meer vrouwelijke (gevoelige, communicatieve) man zien. (David Buss)

 

Evolutionaire verklaring voor verliefdheid: liefde bestaat omdat ze een belangrijke rol speelt bij het verwekken en de overleving van het nageslacht. (mcharts)

 

Romantische liefde is volgens Helen Fisher een drift die sterker is dan de seks drive.

 

Verliefdheid en welzijn

 

Liefde werkt bevestigend. Het sterkt je in je eigenwaarde doordat je partner jou het gevoel geeft dat je er wezenlijk toe doet. Dat je op de eerste plaats komt. De vreugde daarover werkt als een roze wolk. Je kunt beter relativeren, je kunt je verheugen op dingen als een romantisch etentje of een lekkere vrijpartij. Het gevoel dat er iemand voor je is, en vooral de belofte op meer van dat moois, maakt dat alles net even iets gemakkelijker lijkt te gaan. Rotdag op je werk? Wat maakt het uit. Belangrijker is waar je vanavond samen gaat eten. (Carolien Roodvoets)

 

Liefdesrelaties staan absoluut centraal in het leven van veel jongeren en jong volwassenen, en daarmee bepalen deze relaties zowel in positief als negatief opzicht hun welzijn.

 

In het beginstadium van romantische ontwikkelingen tijdens de adolescentie hebben romantische relaties vooral betekenis in termen van sociale status in de groep leeftijdgenoten. (Radbout Universiteit Nijmegen)

 

Factoren die de keuze beïnvloeden

 

Lichaamskenmerken

Voor een aantal kenmerken is een homogame partnerkeuze duidelijk aangetoond: echtparen komen veelal met elkaar overeen in leeftijd, lichaamslengte, huidskleur, haarkleur en andere fysieke kenmerken. (van der Ploeg, van Dick en Groenewold).

 

Wat ook aantrekkelijk is, is een ‘gemiddeld’ gezicht en symmetrie van het gelaat (zou wijzen op gezonde genen). Verder valt men vooral op uitgesproken mannelijke en vrouwelijk gezichten en de man moet als het even kan langer zijn dan de vrouw.

 

Testosteron zorgt bij mannen voor een uitgesproken kaaklijn en jukbenen, dikkere wenkbrauwen, grote neus, kleine ogen, dunne lippen en gezichtsbeharing. Vrouwen vinden dit aantrekkelijk omdat het een teken van een sterk immuunsysteem en vruchtbaarheid is. Oestrogeen is dan weer verantwoordelijk voor een vrouwelijk gezicht. Het geeft volumineuze lippen, en geeft smallere kinnen en neuzen en ronde kaakbeenderen.

 

Vrouwen waarbij de omtrek van de taille ongeveer 0,7 maal de omtrek van de heupen bedraagt, worden over het algemeen het meest aantrekkelijk gevonden.

 

Sociale factoren

Er wordt een sterke mate van overeenkomst gevonden voor variabelen zoals woonplaats,  sociale status, opleidingsniveau, godsdienstige en politieke affiliatie. (van der Ploeg, van Dick en Groenewold).

Vrouwen vinden rijkdom en status van hun partner belangrijker dan mannen dit van vrouwen vinden.

 

Bekendheid

Mensen worden doorgaans niet verliefd op personen met wie ze zijn opgegroeid: broers of zussen en mensen met wie men samen op een kleuter- en basisschool hebben gezeten. De ander moet enigszins vreemd zijn. Maar ook weer niet te vreemd, hij of zij moet toch wel een beetje dezelfde achtergrond hebben. Ook de kans dat iemand verliefd wordt op iemand die hij/zij al twee jaar kent is niet zo groot.

 

Vrouwen kiezen vaak partners die uiterlijk op hun vader lijken, als ze tijdens hun kindertijd een sterke band hadden met hun vader. (George Fieldman)

 

Karaktereigenschappen

 

Voor psychologische kenmerken is het patroon minder duidelijk. Intelligentie blijkt redelijk hoog gecorreleerd, maar voor persoonlijkheidskenmerken zoals introversie of dominantie worden zowel zwak positieve als zwak negatieve correlaties gevonden, die veelal niet statistisch significant zijn. (van der Ploeg, van Dick en Groenewold).

Daarentegen beweert Helen Fischer dat bepaalde persoonlijkheidstypes wel goed matchen. (psychologisch.nu)  En Dick Barelds vond dat introverte, neurotische en onzekere mensen later een grotere kans lopen om relatieproblemen te krijgen.

 

Vrouwen zeggen de volgende eigenschappen van mannen aantrekkelijk te vinden (in afnemende mate): 1. seksuele loyaliteit 2. persoonlijke hygiëne 3. emotionele ondersteuning 4. betrouwbaarheid 5. zorgzaamheid 6. commitment 7. inlevingsvermogen  8. sociale vaardigheid  9. oprechtheid 10. gevoel voor humor.

 

Hans Bierhoff, vond uitgaande van ‘de zes stijlen van John Lee’ dat de erotische genieter goed samenging met een lustvolle schoonheid. Twee partners die beide kameraadschap zeer belangrijk vinden hebben ook meer kans op een succesvol huwelijk, evenals een nuchtere pragmatische man met een altruïstische, verzorgende vrouw.

 

Ook de plaats die de partners hadden in het gezin waarin ze opgroeiden (oudste, jongste of middelkind) speelt een rol. (HLN.be)

 

Volgens de psychoanalyse lijkt het contact met een minnaar meer dan elk ander contact op de verhouding die wij met onze eerste verzorgers hadden. En we vinden partners die min of meer dezelfde problematiek hebben als wijzelf.

Met name het gefixeerd zijn in een bepaalde ontwikkelingsfase is bij partners vaak hetzelfde.

(Carolien Roodvoets: De duivelse driehoek).

 

Het belang van de verschillende factoren

 

Het aanknopen en voortzetten van een relatie wordt waarschijnlijk bepaald door gelijkheid met betrekking tot sociale status en aanverwante factoren; in tweede instantie door gelijkheid met betrekking tot waardeoordelen en tenslotte doordat het klikt  op het gebied van psychologische behoeften. (van der Ploeg e.a.)

 

Geur

Vrouwen vinden mannen lekkerder ruiken naarmate ze genetisch meer verschillen van zichzelf. Dat is belangrijk voor het immuunsysteem van het nageslacht. (Intermediair) Pilgebruiksters daarentegen, kozen veel vaker voor mannen met vergelijkbare MHC genen  (Ellis Lalieu) 

Feromonen, geuren die wij wel kunnen ervaren maar niet werkelijk kunnen ruiken zijn onderwerp van discussie. Zij zouden  informatie geven over iemands emotionele staat, fysieke gezondheid en seksuele beschikbaarheid.  Bij dieren zijn deze feromonen wel maar bij mensen zouden ze nog niet zijn aangetoond. (Noorderlicht) 

 

Angst en opwinding

 

Het lijkt er op dat angst en lichamelijke opwinding in bredere zin, de kans dat men verliefd wordt doen toenemen.

 

Bij een onderzoek bleek dat mannen die over een wiebelige brug liepen, bij het zien van een charmante dame meer seksueel en relationeel geïnteresseerd waren dan mannen die over een stabiele brug liepen. (Neem je date mee naar een enge film).

 

Invloed van anderen

Vrouwen voelen zich gesterkt in hun partnerkeuze als zij weten dat zij niet de enige zijn die iets voor de man in kwestie voelen. Bij mannen is dat niet aangetoond.

 

Ruime keus

Ons land telt meer dan 2,5 miljoen singles. Door zoveel keuze stelt men de eisen steeds verder bij naar boven. De eisenlijst wordt steeds langer en minder haalbaar.

 

Overig

Bij verliefdheid is er een onnauwkeurige waarnemingen van de ander. Hoe de ander werkelijk is, doet of denkt, dringt niet door. (Jan Hindrik Ravesloot)

Deze verhoogde staat van opwinding is doorgaans na een jaar wel over. Bij vrouwen eerder dan bij mannen. (BBC News)

Wat nou precies maakt dat iemand nou net op die ene persoon verliefd wordt is wetenschappelijk niet duidelijk. (start2date. Nl.)

 

Huwelijk

 

De meeste kans op een goed huwelijk maak je als je ongeveer dezelfde sociale en culturele achtergrond hebt, waarden en geloofsovertuiging overeenkomen, je ouders noch jij of je partner  niet (eerder) gescheiden zijn, en geen groot leeftijdsverschil is, in staat ben om conflicten samen op te lossen, monogaam bent.

 

Huwelijkssatisfactie

(onder huwelijk wordt, tenzij anders aangegeven,  ook verstaan: duurzaam samenwonen)

Je bent in je huwelijk het meest tevreden als je goed met elkaar kunt praten, als vrouw niet veel hoger bent opgeleid dan je man, je een vrij ‘vrouwelijke’ man hebt en de kinderen de deur uit zijn.

Gehuwden zijn in vergelijking met alleenstaanden gezonder, gelukkiger en hebben minder psychische problemen. (Veenhoven)

 

Aanwezigheid van kinderen

Zijn er al kinderen voor men aan een relatie begint dan blijft 80% van de relaties bestaan. Bij partners die na het begin van hun relatie kinderen krijgen is dat 91%. (lifestyle)

 

Er lijkt geen verband te zijn tussen het wel of niet hebben van kinderen en de tevredenheid met het huwelijk. Er is wel enig bewijs dat oudere kinderloze mensen zich m.n. lichamelijk beter voelen dat mensen met kinderen (Ruut Veenhoven). Wel is het zo dat ‘moeilijke’ kinderen de huwelijk satisfactie verminderen.

 

Voor mensen met kinderen geldt dat zij voordat er kinderen zijn tevredener zijn met hun huwelijk dan met thuiswonende kinderen. In die periode is het vooral de vrouw die zich minder tevreden voelt. Na het vertrek van de kinderen neemt de huwelijkssatisfactie weer duidelijk toe. (van der Ploeg e.a.)

 

Naarmate er meer kinderen komen, neemt de uitwisseling van affectieve gedragingen tussen de ouders veelal af en dit leidt tot de daling van de huwelijkssatisfactie.

 

De rollen

Omdat de vrouw in emotioneel opzicht sterker van het huwelijk afhankelijk blijkt, hangt het voornamelijk van de activitéiten van de man af of het huwelijk als geslaagd wordt beleefd of niet. (van der Ploeg e.a.)

 

Naarmate vrouwen meer economisch zelfstandig kunnen zijn stijgt de kans op instabiele en ontevreden huwelijksrelaties. (Van den Troost)

Huwelijkstevredenheid is zowel bij mannen als vrouwen lager naarmate vrouwen hoger opgeleid zijn. Dat hangt samen met de onafhankelijkheid van de vrouw (niet met het wel of niet buitenshuis werken). (Van den Troost)

 

Vrouwen evalueren hun relatie positiever wanneer hun echtgenoten minder traditioneel zijn ten aanzien van man-vrouwrollen. (Van den Troost)

 

Meer vrouwelijke mannen zorgen voor meer huwelijksgeluk zowel bij de man als de vrouw. Zijn er jonge kinderen, dan is de vrouwelijkheid van de mannen minder belangrijk dan de vrouwelijkheid van de vrouw. (Van den Troost)

 

Een hoger opleidingsniveau van gehuwden, en vooral van de man, gaat gepaard met een sterker gevoel van zich ingeperkt voelen en minder opvoedingssatisfactie. En daarmee ook met de huwelijkssatisfactie. (De minder gezinsgerichte oriëntatie van hoger opgeleiden maakt het opvoeden van kinderen wellicht moeilijker en belastender) (Van den Troost)

 

Overgang van verliefdheid naar hechting

Volgens Helen Fisher hebben mensen in hun hersens drie afzonderlijke emotionele centra ontwikkeld ten behoeve van lust, verliefdheid en hechting. Het lustcentrum drijft ons ertoe een seksueel object te zoeken, het verliefdheidscentrum doet ons onze aandacht richten op één bepaalde partner, met wie wij een kind maken. De hechting zorgt ervoor dat wij lang genoeg bij die partner blijven om voor jonge nakomelingen te zorgen. (Smolderen e.a.)

 

Leeftijd

 

Bij mannen die na hun 25e trouwen, is de kans om bij elkaar te blijven 2x zo groot als bij jong gehuwden.

 

Een niet te groot leeftijdsverschil is gunstig: Een man die negen jaar ouder is dan zijn vrouw, heeft een twee keer zo grote kans op een scheiding. (lifestyle)

 

Eerste samenwoning

Mensen in een tweede of derde relatie hebben 90% meer kans op een scheiding dan mensen in hun eerste relatie. (lifestyle)

 

Karaktereigenschappen

Een gelukkig huwelijk kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

emotioneel stabiel; attent tegenover anderen; meegaand; gezellig; zelfverzekerd; emotioneel afhankelijk.

 

Ongelukkig gehuwd: emotioneel labiel; kritisch tegenover anderen; dominerend; teruggetrokken; tekort aan zelfvertrouwen; emotioneel zelfstandig. (van der Ploeg e.a)

 

Met name het verband tussen emotionele labiliteit (of neuroticisme) en geringe huwelijkssatisfactie is herhaaldelijk onderzocht en aangetoond. (van der Ploeg e.a)

 

Een relatie staat er beter voor als de partner lijkt op hoe je zelf graag had willen zijn. (Rusbult e.a.)

 

Vroegere relatie met ouders

Hoe beter de band met ouders, hoe beter ook de relatie met partners later in het leven. (Radboud Universiteit Nijmegen)

 

Stimulans

Als je het gevoel hebt dat de ander je stimuleert om je ambities waar te maken (partner support), dan ben je tevredener in een relatie. (datingfacts)

 

Activiteiten

Partners die opwindende maar matig plezierige dingen samen doen hebben meer huwelijkssatifactie dan partners die heel prettige, maar minder opwindende dingen doen. (Doheny)

 

Communicatie

In veruit de meeste gevallen ligt een communicatiestoornis aan de basis van een mislukking. Ook bij bijvoorbeeld ontrouw en verdwijnen van de verliefdheid blijkt er aan deze ‘oorzaken’ een communicatiestoornis vooraf te zijn gegaan, die ofwel het probleem indirect uitlokte, ofwel het koppel niet toeliet om het op een constructieve manier op te lossen. 

 

Scheiding

 

Je maakt de meeste kans om te gaan scheiden als je ouders gescheiden zijn, je jong bent getrouwd, kort verkering hebt gehad, al eerder een keer gescheiden bent, er een groot leeftijdsverschil is met je partner, je als vrouw hoog bent opgeleid, slecht communiceert, je botst met het karakter van je partner, psychisch labiel bent, overspel pleegt, verslaafd bent en je partner mishandelt.

 

Aantallen

Momenteel wordt meer dan 30% van de huwelijken ontbonden. (cbs)

In de USA beloopt dit aantal al meer dan 50%.

Het initiatief voor echtscheiding wordt tegenwoordig in zo'n 70% van de echtscheidingsgevallen genomen door de vrouw.

 

Oorzaken en redenen

 

De kans dat kinderen van gescheiden ouders zelf ook weer gaan scheiden, is meer dan 60 %, tweede relaties of huwelijken hebben nog minder kans op succes.

De kansverhouding van echtscheiding versus geen echtscheiding stijgt met 19 procent wanneer de ouders zijn gescheiden, met 37 procent wanneer de man eerder is gescheiden, met 45 procent wanneer de vrouw eerder is gescheiden, met 12 procent bij een respondent opgegroeid in een grotere stad, met 37 procent wanneer beide moeders onkerkelijk waren (in vergelijking met twee kerkelijke moeders), en met 24 procent bij een respondent waarvan de moeder een academische opleiding heeft in vergelijking met een moeder die uitsluitend lagere school heeft genoten. ( P.G. Janssen)

 

Niet-gehuwd samenwonenden gaan sneller uit elkaar dan gehuwden.

Onder de gehuwden zijn het vooral de hoger opgeleide vrouwen die hun verbintenis niet meer zien zitten.

 

Meer dan de helft van de mensen die een vragenlijst invulden gaf als reden dat men niet meer goed met elkaar kan praten en/of de karakters van beide partners botsen. Ook vreemdgaan is een belangrijke reden. Problemen als verslaving en mishandeling worden vooral door vrouwen genoemd. (de Graaf)

 

Paren die vóór ze trouwden eerst samenwoonden, lopen een grotere kans op een echtscheiding dan paren die direct in het huwelijksbootje stappen. (De laatsten zijn waarschijnlijk traditioneler, daarbij hoort ook minder makkelijk gaan scheiden).  Maar die kans loopt wel terug naarmate meer mensen voor hun huwelijk samenwonen.  (de Graaf)

 

De meeste scheidingen vinden plaats na 5 à 10 jaar samenwonen. Sommige koppels stranden al in het begin, andere krijgen pas na 10 à 20 jaar onoverkomelijke problemen. Ook koppels die samen blijven blijken na 5 à 10 jaar door ernstige crises te gaan.

 

Een kwart van de scheidingen betreft mensen van boven de 50 jaar. 

En 60 % van hen scheiden voor de tweede keer. (AD)

 

Er is een verhoogd risico op scheiding als een van de partners rookt of werkloos is. (lifestyle)

Veel vormen van verschillend zijn (heterogamie) hebben een effect op echtscheiding. Het grootst zijn de effecten voor verschil in leeftijd, opleidingsniveau en godsdienst. (Janssen)

 

Bij  heterogame stellen wordt de kans op echtscheiding voor een deel verklaard door zowel de meningsverschillen die er bestaan tussen de partners zelf als door een gebrek aan sociale ondersteuning van het huwelijk door ouders, vrienden en anderen. (Janssen)

 

Hoe jonger de leeftijd van de jongste partner hoe meer kans op scheiding.

Dit geldt ook voor een korte verkeringsduur. (Janssen)

 

Overspel

 

Carolien Rootvoets schat dat een op de tien vrouwen en een op de vijf mannen een keer seks buiten het huwelijk heeft gehad. (Daphne van Dijk)

 

Ongeveer 38 % noemt overspel als reden c.q. een van de redenen om uit elkaar te gaan.  (de Graaf)

Vrouwen zoeken bij overspel meer een nieuw maatje, mannen seksuele variatie en spanning. Als je die ander uit de weg gaat, zal de verliefdheid niet doorzetten.

 

Eigen buitenrelationele ervaringen leiden voor mannen tot een toename, voor vrouwen tot een afname in relatie- of huwelijkssatisfactie. (Interaxis)

 

Bij een toevalssteekproef bij 660 Belgische kinderen bleek dat in 7% van de gevallen de wettelijke vader niet de biologische was. (Thys An e.a.)

24 procent van de getrouwde mannen gaat vreemd, voor vrouwen is dat ca. 13%. (kennislink)

 

Uit onderzoek van Psychologie Magazine, blijkt dat één op de tien mensen met een relatie stiekem verliefd is op een ander dan zijn of haar partner.

 

Een langdurige verbintenis met één partner is slechts weggelegd voor drie procent van de vierduizend zoogdier-soorten. Muskusratten, bevers, reebokken en woelmuizen zijn voorbeelden van monogame zoogdieren. Ook bij de apen, waaronder de mensapen, is monogamie niet de norm.

 

Effecten voor ex-partners

 

Mensen die zijn gescheiden of hun relatie hebben verbroken hebben een aanzienlijk hogere kans op het ontwikkelen van een drugs- of alcoholprobleem, op sociale angst en lichte vormen van depressies. Het is echter niet de scheiding zelf die deze veroorzaakt, maar er is een samenhang tussen de lage kwaliteit van het huwelijk al voor de scheiding en het latere optreden van deze effecten. (Radboud universiteit)

 

Nogal wat gescheiden mensen verliezen na de scheiding hun baan, of komen uiteindelijk in de WAO terecht wegens psychische problemen.

Bijna 50% van de gescheiden vaders ziet vanaf een jaar na de scheiding nooit meer zijn kinderen.

 

Effecten voor kinderen

 

Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die een echtscheiding hadden meegemaakt aanzienlijk slechter presteren op school, meer gedragsproblemen hebben, een lager psychologisch en emotioneel welbevinden ten toon spreiden, een lager zelfbeeld hebben en meer problemen hebben op het gebied van sociale relaties dan kinderen uit intacte gezinnen. De gevolgen waren ongeveer hetzelfde voor jongens en voor meisjes, ook maakte het niet uit hoe oud het kind was tijdens de scheiding. Amato en Keith: U.S. 1991 (van Zandwijk e.a.)

Tien jaar later deed Amato een vergelijkbaar onderzoek en constateerde dat de negatieve gevolgen voor kinderen nog waren toegenomen ondanks het verdwijnen van het taboe rond scheiding.

 

Ook in Nederland is hiernaar onderzoek gedaan. Jaap Dronkers toonde in een onderzoek onder meer dan 9000 middelbare scholieren aan dat alleen bij zeer frequente en ernstige ruzies tussen de ouders, kinderen beter af zijn na de scheiding.

 

Er zijn aanwijzingen dat scheiding voor kinderen gemiddeld minder ernstig uitpakt dan men denkt. Hoewel duidelijk is dat veel kinderen het er op korte termijn knap moeilijk mee hebben, lijkt de lange-termijn-schade beperkt. Er zijn aanwijzingen dat de lange-termijn-schade ook allengs kleiner wordt. (Veenhoven)

 

Mensen die in een gebroken gezin waren opgegroeid bleken iets meer ‘angstigheid’ te vertonen en iets meer ‘nervositeit’. Ze bleken echter niet veel ‘zorgelijker’ en ook hadden zij niet meer moeite om ‘tot daden te komen’. Opmerkelijk is ook dat er geen verschillen waren in ‘tevredenheid met het leven als geheel’ en in ‘lichamelijke gezondheid’. (Veenhoven)

 

Bijna de helft van de kinderen die tussen de 0 en 4 jaar waren toen hun ouders scheidden, zijn zelf binnen 20 jaar huwelijk ook weer gescheiden. Voor oudere kinderen liggen deze percentages iets lager. Ook voor kinderen uit intacte gezinnen, waarvan de vader en de moeder als kind een scheiding hadden meegemaakt, bleek de kans op scheiden twee keer zo groot te zijn. Meer dan de helft van de huwelijken van deze kinderen eindigde binnen twintig jaar in scheiding.

 

Vooral wanneer het kind na de scheiding een van de ouders niet meer ziet lijkt dit ernstige gevolgen te hebben. (kennislink)

 

Co-ouderschap blijkt niet beter dan andere regelingen: het is vooral belangrijk dat de ouders ook na een scheiding nog een goede relatie met elkaar hebben. (kennislink)

 

Toch is het de vraag of scheiding alleen en op zichzelf die nare consequenties voor kinderen veroorzaken. Scheiden komt meer voor in families met economische, persoonlijke en sociale problemen. De problemen die al voor de scheiding bestonden zouden (deels?) de veroorzaker kunnen zijn voor het lagere welbevinden van kinderen van gescheiden ouders. (Lange)

 

© Bert Henning, 2009

 

Home   Omhoog

 

         De invloed van het wel of niet hebben van kinderen op ons geluksgevoel.

 

Het gelukkigst zijn mensen tijdens de 1e zwangerschap.
Na de geboorte daalt het geluksgevoel langzaam tot het na 1 tot 2 jaar na de geboorte terug is op het niveau van voor de zwangerschap. Rond de geboorte van het tweede en derde kind is geen gelukspiek zichtbaar.
(Centraal Bureau voor de Statistiek).

Mensen zonder kinderen zijn gelukkiger dan mensen met kinderen. *) Maar dat slaat om als de kinderen uit huis gaan. Dan worden de 'empty nesters' juist gelukkiger. (npo radio1).
Mensen zonder thuiswonende kinderen hebben meer tijd voor hun carrière, meer gevoel van vrijheid en meer vrije tijd. (
Hannelore Stegen).

Echter: Hoe beter de regelingen, hoe gelukkiger ouders zijn. Overheidsregelingen om gezin en werk te combineren, zoals gesubsidieerde kinderopvang, hebben een meetbaar effect.
Er blijkt wel een klein verschil te zijn tussen vaders en moeders. De overheid maakt vaders vooral blij met financiële regelingen (betaalde kinderopvang), terwijl het moeders vooral te doen is om meer tijd (extra vakantiedagen). (
RTL nieuws)

Uit onderzoek van Paul Dolan blijkt dat vrouwen zonder partner gelukkiger zijn dan vouwen met een partner. Bovendien leven ze langer.

 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders is single. (CBS)


Verder lijkt nog steeds het beeld te bestaan dat vrouwen zonder kinderen zielig zijn, (Hannelore Stegen) en heerst er een sterk taboe op het hebben van spijt over het hebben gekregen van kinderen. (Mynd)

*) Het blijkt dat kinderloze mensen zich niet minder gelukkig en gezond voelen dan mensen met kinderen. Zij hebben ook niet meer last van gevoelens van eenzaamheid, twijfel aan het nut van hun leven of angst voor de dood. Integendeel op een aantal aspecten zijn mensen zonder kinderen juist beter af dan mensen die wél kinderen hebben. Ze voelen zich bij het ouder worden gemiddeld gezonder en voor zover het de mannen betreft beleven ze meer plezier aan hun huwelijk. (Veenhoven)

© Bert Henning, 2021

 

 

Overspel

 

10 dingen die je wil weten over vreemdgaan (psychologiemagazine.nl)

Samen verder na ontrouw

 

Omhoog  Home