Home

MINDFULNESS

9 video’s van Jon Kabat-Zinn (Eng.)

 

1.     Inleiding
Ga losjes met mindfulness om, maak er geen heilig moeten van.

 

2.     Oordeel
Wees  je bewust van dat je oordeelt, en hoe je oordeelt (meestal zwart/wit).
Denk eens aan mensen die je wel en aan mensen die je niet mag. Welke oordelen heb je over hun? Zonder oordelen kun je beter zien wat er werkelijk is.

 

3.     Geduld
Vaak zijn we ongeduldig, terwijl we met iets bezig zijn, denken we al aan het volgende dat we willen gaan doen. Daardoor missen we deels wat er nu is.  Let er op wanneer je dat overkomt.

 

4.     Bril
We zien dingen nu vanuit onze verwachtingen, hoop, (voor-)oordelen, eerdere ervaringen etc. We kijken door een gekleurde bril. Terwijl je dit leest, waar denk je dan ondertussen aan?

 

5.    Vertrouwen
Ons lichaam is gecompliceerd maar we kunnen er normaliter op vertrouwen dat het werkt. Probeer dat vertrouwen mee te nemen naar andere situaties zoals relaties. (uiteraard zonder naïef te worden).

 

6.    Streven
Probeer eens om in een situatie niet iets voor elkaar te krijgen. Wees erbij zonder agenda. Laat de dingen zichzelf ontwikkelen.

 

7.    Loslaten
Is er iets dat je graag wilt hebben of bereiken, of iets waar je vanaf wilt, laat het gaan. Probeer niet te grijpen of af te stoten.

 

8.    Dankbaarheid
Sta stil bij de dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Hoe je lichaam werkt, dat er stromend water en elektriciteit is, en er is zoveel meer om dankbaar voor te zijn.

 

9.   Vrijgevigheid
Heb tijd en aandacht voor anderen. Het geeft je veel voldoening.

 

Zie verder: gratis cursus mindfulness

En Boeddhisme

 Home