Home

 

Naar binnen kijken

 

Osho:

 

Als je gevoelens hebt over iemand, besef dat het juw gevoelens zijn die je projecteert op een ander.

 

Als je de ander helemaal tot object van jouw liefde of haat maakt, raak je uit je eigen centrum, de ander wordt dan jouw centrum.

 

Het is jouw gevoel van liefde, haat e.d. De ander is slechts een projectiescherm.

 

Omgekeerd kan het daarom zijn dat de n jou geweldig vindt, een ander de pest aan je heeft.

Jij bent dezelfde, maar er worden verschillende gevoelens op jou geprojecteerd.

 

Ben je verliefd, dan kan de maan er prachtig uitzien, maar voor iemand die net een slecht bericht heeft gekregen, is diezelfde maan misschien wel onverdraaglijk.

 

Dus als je woede voelt, of liefde ga met je aandacht niet naar de ander, maar ga naar binnen, naar het punt waar de haat of de liefde vandaan komt.

 

Als iemand jou beledigt, heeft hij bij jou woede opgeroepen, maar het is jouw woede.

Als iemand een emmer gooit in een lege put, komt er niets uit, maar is die put gevuld met water, dan haalt die emmer dat op.

 

Sterke emoties bieden je een goede kans om je eigen bron te vinden. Als je dan naar binnengaat vind je een plek waar je onaangetast bent. En kom je daar, dan gaat er een andere wereld voor je open.

 

Uit een andere tekst van Bhagwan:

 

Iemand spuugt Boeddha in het gezicht. Een van de volgelingen van Boeddha wordt woedend maar Boeddha reageert zelf met: 'meneer, dank U wel, U heeft mij de gelegenheid gegeven om te ontdekken dat ik werkelijk niet meer boos word'.

De man krijgt later berouw en gaat naar Boeddha terug om zijn excuses aan te bieden.

Waarop Boeddha zegt: U hoeft zich bij mij niet te verontschuldigen, ik was niet boos, maar misschien wilt U Uw excuus aan mijn discipel aanbieden. Die was boos.

 

Home

 

 

et isHet