home 

Focusing / Focussen

 

Iedere situatie geeft een bepaald gevoel in je lichaam. Wanneer je dit gevoel kunt ervaren en benoemen verdwijnt het meestal. Dat is natuurlijk vooral prettig bij vervelende gevoelens. Het werkt bij acute situaties, maar ook bij zaken uit een ver verleden. Het actief benaderen van deze gevoelens in je lichaam is door Eugene Gendlin ‘Focusing’ genoemd. In het nederlands ‘focussen’. Het is iets wat je heel goed zelf kunt doen. Wil je er toch liever begeleiding bij? Onderaan dit artikel vind je een link naar therapeuten en trainers.

 

Ter inleiding:

 

Wees je bewust van wat je ervaart:

 

Oefening 1:

 

Maak, gedurende 1 à 2 minuten, voortdurend de zin af: nu ben ik mij bewust van...

 

Als je deze oefening doet, zul je je waarschijnlijk van allerlei dingen bewust zijn: geluiden, beelden, geuren, gedachtes en dingen die zich in je lichaam afspelen.

 

Focusing richt zich op dat laatste, de lichamelijk sensaties, datgene dat je fysiek in je lijf voelt: een spierspanning hier, een knagend gevoel daar.    

 

Je kunt het verschil in lichamelijk sensaties heel goed voelen als je de volgende oefeningen doet:

  

Oefening 2:

 

Herinner je een hele mooie plek in de natuur. Stel je voor dat je er weer bent. Wees je bewust van wat je hoort, ziet, ruikt, hoe de grond voelt waarop je staat, ligt of zit.

 

Richt je aandacht nu, terwijl je op die plek bent op wat je in je lichaam voelt, hoe het in je lichaam voelt. De oefening werkt het best als je dit nu doet, voordat je verder leest.

 

Richt je aandacht vervolgens op iets wat pas geleden is gebeurd en waar je geen goed gevoel over hebt. Maak het beeld zo levendig mogelijk: zie die omgeving weer voor je, als er mensen bij waren, hoor ze dan opnieuw praten, zie ze kijken zoals ze keken etc. Hoe voelt je lichaam nu aan. Zijn er bepaalde plekken in je lijf die aandacht vragen?

 

Doe het nu eens afwisselend, kijken naar die plek in de natuur en denken aan dat vervelende incident. Kun je het verschil voelen in je eigen lichaam tussen die twee beelden?

 

Ontspan je nu even, ook om die twee beelden los te laten. Dat ontspannen kun je doen door even de grote delen van je lichaam af te gaan: mijn hoofd is ontspannen, mijn hals en nek ontspannen zich, mijn romp is ontspannen etc.

 

Het eigenlijke focussen:

 

oefening 3:

 

Richt je aandacht op je lichaam, tast het af van kruin tot voetzolen en kijk of er een plek in je lijf is waar je aandacht blijft hangen.

 

Concentreer je een minuut op het lichamelijke gevoel in die plek. Beschrijf voor jezelf hoe het lijfelijk voelt. Misschien trekt het, duwt het, beweegt het, is het constant, heeft het een uitstraling of is het duidelijk afgebakend.

 

Bedenk eens als het een voorwerp zou zijn dat daar op die plek in je lichaam zit, wat voor voorwerp het dan zou kunnen zijn. Laat daarna een beschrijving van een psychologisch gevoel bij je boven komen, dat er misschien bij zou kunnen passen, in één of twee woorden, zoals angst, boosheid, ik voel me genomen, verzet e.d. en controleer of dit psychologische gevoel klopt met het lichamelijke gevoel. Dat kun je doen door aan die plek in je lijf waar je mee bezig was te vragen: Ben jij…(bijv.) boosheid? Als het klopt merk je een verandering in het lijfelijk gevoel op die plaats.

 

Een voorbeeld: stel dat het je maag is dat de meeste aandacht vraagt. Richt je aandacht dan op dat gevoel in je maag. Probeer te beschrijven wat je daar voelt: bijv.: een drukkend gevoel, alsof iemand met een vuist op mijn maag drukt. Er zit weinig verandering in. Het maakt me een beetje misselijk. Het psychologisch gevoel kan zijn: ik voel me in bedwang gehouden, of ik voel me klem gezet, of misschien: ik kan wel kotsen. Als de woordkeus goed is, je het psychologische gevoel juist hebt omschreven, verandert er wat in het lijfelijke gevoel in je maag.

 

Wat je ook kunt doen is in je fantasie bij dat gevoel gaan zitten, zeggen ik ben er voor je. Als je iets wilt vertellen, ik zal luisteren. En als dat gevoel iets vertelt geef dan terug wat je denkt dat het gevoel voelt.

 

© Bert Henning, 2001

 

Er bestaan verschillende boeken over focusing.

Bijv: Eugene Gendlin: Focussen. Haarlem: de Toorts, 1981.

Daarin een uitgebreidere beschrijving om zelf aan de slag te gaan.

Een samenvatting van dit boek vind je hier

 

Pijn en verdriet kan voelen als een groot onheil dat ons op de hielen zit en waar we ons van afwenden. Alsof het ons verslindt als we ons er naartoe keren. Maar het omgekeerde is waar.

 Uit: Zo kom jij bij zelfliefde

 

Zie ook:

 

Newsletter met tips van Ann Weiser Cornell

Focusing resources

 

focusing therapeuten

 

5 basis begrippen: korte gratis cursus (Nl)

 

Artikelen over focussen

 

Een aantal voorbeelden van focusing

 

The Focusing Institute (NL)

 

Osho: naar binnen kijken

 

Focusing Den Haag.

 

naar hoofdpagina