artikelen psychologie   artikelen spiritualiteit    nieuwsbrief

 

LIEFDE

 

Liefde zonder claim

 

Experiment

 

Asch, een Amerikaans psycholoog heeft eens een experiment gedaan dat in het kort op het volgende neerkomt: acht mensen, in een groep bijeen, moesten uit een aantal lijnen die lijn kiezen, die even lang was als een door Asch aangewezen lijn. Zeven van de acht mensen waren van tevoren geďnstrueerd om allemaal een bepaald maar verkeerd antwoord te geven. De achtste vertoonde sterk de neiging om zich aan het standpunt van de anderen aan te passen.

 

Er bij willen horen

 

Welke conclusie valt hieruit te trekken? Dat mensen er kennelijk heel wat voor over hebben om er bij te horen, gewaardeerd te worden. De populariteit van de datingsites geven wel aan hoe groot de behoefte is aan vriendschap, liefde, en warmte en hoe schaars deze artikelen blijkbaar zijn.

 

Liefde hebben we allemaal in huis.

 

Wat een geluk dat je voor het leveren van het artikel liefde, of zo je wilt vriendschap, alle deskundigheid die je nodig hebt al in huis heeft. Kijk eens naar een kind, een gezond normaal kind. Het is open en eerlijk, treedt je onbevreesd tegemoet, geeft zijn liefde en vertrouwen en…je smelt weg. Je kunt niet anders dan lief terug zijn. Of kijk eens hoe je met dieren omgaat.  Je hebt het vermogen om lief te hebben al vanaf je geboorte in huis. Misschien herinner je je een verliefdheid, hoeveel liefde had je toen wel niet tot je  beschikking. Veel, heel veel? Ja, zoveel dat het je overspoelde, je had niet alleen genoeg voor je geliefde, maar was verliefd op de hele wereld, letterlijk op alles en iedereen. Jij en ik en alle ander mensen beschikken dus kennelijk over een enorm ‘liefdesreservoir’ en toch komen we bijna allemaal te kort. Waarom?

 

Soms zijn we bang om liefde te geven.

 

We kunnen bang zijn om gekwetst te worden, bang dat onze liefde afgewezen wordt. Dat mensen het maar ‘raar’ zullen vinden als we die uiten. Of we zijn bang dat we er verwachtingen mee scheppen. Als ik zeg: ‘ik houd van jou’, geef ik uitdrukking aan mijn gevoel van dit moment. Niets meer en niets minder. Het betekent niet: ‘Ik wil met jou naar bed’, het betekent niet ‘Ik wil een relatie met je’, het betekent niet: ‘Jij moet ook van mij houden’. Het betekent alleen dat ik op dat moment heel erg en heel diep blij ben met die ander. Maar ik ben tegelijk bang, bang dat ik teleurstel als ik straks dat houden van gevoel niet meer heb, bang voor mijn eigen behoefte dat gevoel geforceerd vast te willen houden, bang dat de ander er iets van maakt dat ik niet bedoel, bang dat iemand het me kwalijk neemt dat ik ook van anderen houd.

                                                                                                            

 

Als je van jezelf houdt, houd je ook van anderen.

 

Marianne Caplan schrijft in haar boek: ‘Winnen door Verliezen’, dat waar we in essentie allemaal naar zoeken liefde is.

En wel liefde voor onszelf. Doorgaans zoeken we dat bij iemand anders, hopen we dat iemand anders ons die liefde gaat geven. Marianne draait het om: begin met jezelf lief te hebben, schrijft ze. Daardoor leer je liefde kennen en door in liefde met jezelf te leven zul je het automatisch aantrekken in de buitenwereld. En automatisch uitseinen naar de buitenwereld.

 

Vaak hebben we het gevoel dat we niet van onszelf mogen houden, dat dat egoďstisch is. Dat komt denk ik omdat eigenliefde snel verward wordt met zelfverheerlijking. Eigenlijk is dat laatste ook een vorm van proberen liefde van een ander te verkrijgen: kijk eens hoe geweldig ik ben, je moet wel van me houden. Liefde voor jezelf heeft te maken met jezelf accepteren zoals je bent. Met je goede en je zwakke kanten. En dat niet als een oppervlakkig gevoel van ik ben wel o.k. maar met werkelijke zelfkennis, met een eerlijk durven zien hoe je zelf in elkaar zit, verantwoordelijk zijn en de verantwoordelijkheid nemen voor de fouten die je maakt, en tegelijk beseffen dat je jezelf ook niet gemaakt hebt. Wel op zoek gaan naar de dieper liggende oorzaken die deze ‘fouten’ hebben veroorzaakt. Vanuit een gezindheid van jezelf vergeven, niet vanuit een gevoel van zelfverwijt.

 

Als we sterk van onszelf kunnen houden laten we andere mensen vrij. We doen geen appčl meer op anderen om ons heen in de trant van: hou alsjeblieft van me. En vanuit echte eigenliefde ga je automatisch van andere mensen houden.

 

Dan gebeurt waar we altijd naar op zoek zijn geweest, we zullen merken dat iedereen van ons gaat houden. Op het moment dat je het niet meer nodig hebt omdat je genoeg liefde in jezelf vindt komt het vanzelf naar je toe. Mensen zijn niet meer bang om je hun liefde te geven omdat ze voelen dat je er niets mee zult doen behalve het gewoon aanvaarden voor wat het is.                           

                                                                                                                      

Bron: Mariana Caplan: Winnen door verliezen.

Deventer,  Ankh-Hermes, 2002

 

Oefening

 

Geef aandacht aan al de cellen van je lichaam, vertel ze dat je van ze houdt. Visualiseer, stel ze je voor als gezond, als trillend van levensenergie. Zie hoe jouw lichaam zich vult met genezende energie. Voel het door je hele lichaam, van je kruin tot je voetzolen.

 
                                                      

Zend liefde naar anderen

 

Liefde is de lijm die alles verbindt. Zend liefde naar jezelf, naar de mensen van wie je houdt, en naar die mensen aan wie jij een hekel hebt. Hou van ze voor wie ze werkelijk zijn, voor wat ze kunnen worden. Hou van ze ondanks hun boosheid, hun angsten, hun wrok, hun frustraties, hun gedrag.

Houd van hen want liefde is de grootste genezer, en jouw gebaar, jouw woorden en gedachten zouden wel eens net datgene kunnen zijn dat zij nodig hebben. Jouw glimlach, jouw aandacht kan wel eens de aanzet zijn tot hun geloof dat er een kans is op een beter leven.

                                     .                                        
                                                       Marie T. Russell.  www.Innerself.com  

 

Hoe kun je liefde versterken

 

Als je je wilt overgeven aan liefde, is het nodig om aandacht te schenken aan al je emoties, stemmingen en gedachtes die je er toe brengen om vanuit minder dan volledige liefde te reageren.

Misschien is het nodig om je trots in te slikken. Het gevoel dat je zelf zo belangrijk bent los te laten. Je behoefte dat dingen gaan zoals jij dat wilt te verminderen. Je niet langer superieur te voelen. Je wens om macht over anderen uit te oefenen te laten gaan. Of de gedachtes los te laten die maken dat jij je minder voelt dan anderen of je doen twijfelen aan je eigen waarde.

 
Train jezelf in het positief denken over anderen, zelfs als je het gevoel hebt dat ze jou hebben gekwetst.
Het is heel plezierig om in gezelschap degene te zijn die harmonie brengt, door wat jij zegt, doet en denkt.                   

 

                     Uit:  Sanaya Roman: Surrender to love  

 

 

Liefde gaat van ons uit naar de buitenwereld

 

We verwarren vaak geluk met genot, schrijft Deepak Chopra in ‘Leven in Liefde’.

Genot is een soort geluksgevoel dat we krijgen door wat de zintuigen ons aanbieden. Een mooi schilderij, muziek, een natuurverschijnsel, de huid van onze geliefde. Het kenmerk van genot is dat het geen stand houdt. Het verdwijnt altijd weer. De muziek waar we zo van genoten gaat ons vervelen, het uitzicht wordt gewoon, het gezicht van onze geliefde waar we zo door geroerd werden zijn we zo aan gewend dat het ons niet meer opvalt. Werkelijk geluk is een zijns-toestand, werkelijk geluk is leven vanuit een diep gevoelde liefde. Het wordt niet door iets in de buitenwereld bij ons opgeroepen, het gaat van ons uit naar die buitenwereld, wij bezien mensen en dingen vanuit een liefdevol hart.

    

 Bron: Deepak Chopra: Leven in liefde.
Servire, 1997.

 

De ware oplossing voor al je moeilijkheden is van jezelf te houden en deze liefde uit te dragen naar de wereld.

 

 Uit: Barbara Marciniak: Doorways of time  

 

Oefening:

 

Ontspan je zelf door in je zelf te zeggen:

Mijn voorhoofd ontspant zich, mijn ogen ontspannen zich, mijn wangen, kaken etc. Ga zo je hele lichaam af.

Fantaseer nu dat je in de verte een wolk ziet aankomen, een wolk met een prachtige kleur, een wolk die helemaal bestaat uit pure liefde. Zie hoe die wolk steeds dichterbij komt totdat hij je helemaal omhult.

Laat dan die wolk door alle poriën van je huid naar binnen trekken, zodat je hele lichaam er mee opgevuld wordt.

 

Zie nu in je fantasie iemand die je sympathiek vindt, en zend die persoon diezelfde liefde. Zie hem of haar vervuld worden door de liefde die jij uitzendt. Doe dit ook naar anderen en uiteindelijk naar de hele mensheid. 

 

 


 artikelen psychologie   artikelen spiritualiteit    nieuwsbrief